המקרים בהם תאונת דרכים תחשב גם כתאונת עבודה הינם:
- במהלך ותוך כדי עבודה – (כאשר מקצועו של הנפגע כרוך בנסיעה ברכב, כגון נהג מונית, מורי נהיגה או שליחים).
- תאונת דרכים אשר אירעה בדרך לעבודה.
- תאונת דרכים אשר אירעה בדרך חזרה מן העבודה.
- תאונת דרכים אש אירעה ממקום עבודה אחד למשנהו ובלבד שאין סטייה של ממש מן הדרך המקובלת.
כלומר, תאונת דרכים לא תחשב לתאונת עבודה אם הנפגע סטה מן הדרך לעבודה או בחזרה ממנה לשם מטרה שאיננה קשורה לעבודה (למשל על מנת לערוך קניות, כניסה לקניון, נסיעה לחבר).
עם זאת, החוק קובע כי סטיות קלות מן הדרך המקובלת שהינן לשם ליווי הילדים ממוסדות החינוך, או להתפלל בבית כנסת בו נוהג הנפגע להתפלל, יוכרו כתאונת עבודה.
מדוע כה חשובה האבחנה בין תאונת דרכים לבין תאונת דרכים שהינה גם תאונת עבודה?
ובכן הסיבה נעוצה בעובדה כי כאשר תאונת דרכים תחשב גם כתאונת העבודה, נפתחת בפני הנפגע הדלת למימוש זכויותיו מול המוסד לביטוח לאומי (דמי פגיעה ומענק נכות באם תקבע).
קרי, לא רק שנפגע תאונת דרכים יהיה זכאי לפיצוי מטעם חברת הביטוח, אלא הוא יהיה זכאי לקבלת פיצוי מטעם ביטוח לאומי.
עם זאת חשוב לזכור כי החוק אינו מכיר בכפל פיצויים. דהיינו, כל סכום פיצוי אשר קיבל נפגע מטעם ביטוח לאומי, יתקזז מסכום הפיצוי אשר מגיע לו מטעם חברת הביטוח אשר ביטחה בביטוח חובה את הרכב המעורב.
הדבר עלול להוביל למצב של "תביעה נבלעת" – כאשר הסכום אותו עתיד הנפגע לקבל מביטוח לאומי, גבוה יותר מסכום הפיצוי מטעם החברה המבטחת. במצב זה יש לזכור כי אם הנפגע נהג ברכב שאינו ברשת המעביד, הוא זכאי לסכום פיצוי של 125% ובתנאי שיידע את המוסד לביטוח לאומי כי מתנהלת תביעה מול חברת הביטוח. כלומר, הנפגע בכל מקרה יהיה זכאי ל-25% מסכום הפיצוי הנקבע מול חברת הביטוח.
כמו כן, ישנה נפקות לאופן בו תיקבע נכותו של נפגע בתאונת דרגים שהינה תאונת עבודה, שכן בפני הנפגע עומדות 2 חלופות –
- לפנות תחילה לביטוח לאומי על מנת שנכותו תיקבע ע"י וועדה רפואית. קביעתה של הוועדה הרפואית מטעם ביטוח לאומי תחול ותחייב בהליך המשפטי מול חברת הביטוח.
- לפנות תחילה למסלול המשפטי ולמנות מומחה רפואי מטעם בית המשפט. אם נכותו של נפגע נקבעה ע"י המומחה הרפואי היא שתחייב ולא קביעת הביטוח הלאומי.
על מנת לאבחן כראוי האם תאונת הדרכים שאירעה לכם נחשבת גם לתאונת עבודה, ומהו המסלול הטוב ביותר עבורכם, יש לפנות לעו"ד הבקיא בתחום.